top of page
  • Writer's pictureIvan Klobušický

"Načo je nám projekt kúrenia?"

Veľmi častá otázka ľudí stavajúcich rodinný dom – „na čo vlastne potrebujem projekt kúrenia?“. Však príde kúrenár alebo kúrenárska firma a oni to predsa urobia na základe svojich skúseností. Sú odborníci kúrenári, ktorí povedia, že projekt nepotrebujú a sú aj takí, ktorí bez projektu nerobia. Ak sa do toho pustia tí prví, pristupujú k návrhu kúrenia tak, „aby určite nebola v dome zima“ a radšej všetko predimenzujú.



Napríklad pri podlahovom kúrení – pre istotu dajú rozteč rúrok 10 alebo 15 cm. Projektant by to vyrátal presne a navrhol by do niektorých miestností 25 cm, do niektorých možno 30 cm. Ak uvážime, že sa jedná o malý bungalov, kde je 120 m2 podlahovej plochy, remeselník kúrenár minie 700 m rúrky a urobí 10 okruhov. Projektant navrhne 550 m rúrky a 8 okruhov. Rozdiel v cene materiálu minimálne 200 – 250 eur. Uvažujme, že v dome budú radiátory. Kúrenár ich navrhne podľa šírky okna, projektant ich navrhne podľa výpočtu. Rozdiel v cene radiátorov bude 200 – 300 eur. To sú ešte tie menšie čísla.

Ak však vyberáte tepelné čerpadlo a remeselník vám odporučí výkon 10 – 12 kW, projektant 5 kW. Cenový rozdiel 2 000 – 2 500 eur. A okrem toho predimenzované tepelné čerpadlo bude mať vyššiu spotrebu a hlavne výrazne kratšiu životnosť.

Viac o tejto téme nájdete na našom blogu eko-therm.


Ak uvážime, že cena jednostupňového projektu vykurovania bežného bungalovu je 260 eur, investícia do projektu nám môže ušetriť 2 000 až 3 000 eur, odpoveď na otázku v nadpise je jednoznačná.


A to sme ešte nespomenuli zložitejšie zapojenia pri viacerých zdrojoch tepla, kde nesprávne hydraulické zapojenie môže spôsobiť poruchovosť až nefunkčnosť vykurovacieho systému. O tom možno rozpovieme viac v ďaľšom článku,

bottom of page